Kijk verder

De architect van de oudste bakkerij van Amsterdam, Gerrit van Arkel

Voordat je onze bakkerij, Hans Egstorf, binnenstapt zul je ongetwijfeld een keer omhoog kijken. Net voor je betoverd wordt door de geur van vers brood en gebak zal je oog namelijk al vallen op het prachtige pand waarin onze bakkerij gevestigd is. Onze bakkerij is de oudste, nog actieve, bakkerij van Amsterdam. Het pand waarin sinds 1898 verse broden en gebak uit de over rollen is ontworpen door architect Gerrit van Arkel. Zijn kenmerkende stijl, vaak omschreven als druk, rijk gedecoreerd en eclectisch is beeldbepalend geweest. Zo ook voor onze bakkerij en daar zijn onze bakkers buitengewoon trots op. Daarom vertellen we je graag wat meer over de architect van onze bakkerij aan de Spuistraat 274. 

Gerrit A. van Arkel werd geboren op 3 april 1858 in een groot gezin in Loenen aan de Vecht. Naast de reguliere lagere school bezocht hij de zogenaamde Fransche school voor "jonge heren" uit betere kringen. Er was geen geld voor verder onderwijs, dus op 14-jarige leeftijd begon hij als leerling te werken voor een lokale timmerman en daarna voor bedrijven in Baarn en Amsterdam. Toen Gerrit naar Amsterdam verhuisde kon hij avondlessen volgen aan de gerenommeerde Industrieschool der Maatschappij voor den Werkenden Stand. Een opleiding die veel architecten voort bracht.

Van Arkel excelleerde en werd op 17-jarige leeftijd meteen benoemd tot leraar architectonisch tekenen. Hij zou zes jaar leraar blijven. In 1876 werd hij ook tekenaar op het kantoor van G.B. Salm, waar hij werkte aan onder andere het Artis Aquarium, de Amstelbrouwerij en het gebouw van de Vrije Gemeente, nu bekend als poptempel Paradiso. Gerrit van Arkel was op 23-jarige leeftijd klaar om zichzelf te vestigen als architect. Hij begon zijn loopbaan als architect in 1882 samen met W. Wilkens. Die overleed twee jaar later. Op de lijst van rijksmonumenten staat het huis Plantage Middenlaan 36, het enige overgebleven gebouw ontworpen door Van Arkel en Wilkens samen.

Vanaf circa 1890 begon van Arkel meer te ontwerpen in de stijl van de Art Nouveau (Jugendstil). Dat is te zien in zijn meest bekende werken: het huis Keizersgracht 766 (1894), het Helios gebouw aan het Spui (1897), onze bakkerij aan de Spuistraat 274 (1898), het Astoria kantoorgebouw op de hoek van de Keizersgracht en Leliegracht (1905, samen met H.H. Baanders) en de Asscher diamantslijperij in de Tolstraat (1907). Zijn laatste ontwerp, het kantoor op de hoek van Keizersgracht/Westermarkt (1919), laat enige invloed van de Amsterdamse School zien.

Gerrit van Arkel verhuisden in 1909 naar Abcoude, waar hij in 1918 overleed. Een groot aantal van zijn ontwerpen is inmiddels aangewezen als rijksmonument of gemeentelijk monument. Onze bakkers zijn elke dag trots wanneer zij de oudste bakkerij van Amsterdam binnen stappen. Het is dan ook niet voor niets dat onze klanten naast een prachtige stroopwafel ook graag de gevel van onze bakkerij fotograferen. En die foto’s zien we maar al te graag, deel je foto met ons door @HansEgestorf te taggen op Instagram. 

Terug naar het overzicht